BonusKode.org da

Jakub Blaszczykowski

af BonusKode fra

Du ved sikkert meget godt, at der er mange spændende historier inden for fodboldverden, og biografi af den polske fodboldspiller Jakub Blaszczykowski, som har vendt tragedie til succes, er uden tvivl en af dem...

Jakub Blaszczykowski blev født i december 1985, og opdagede hurtigt sin lidenskab for fodbold. Det har ført til triumfer som f.eks. at blive Bundesliga-mester med Dortmund og årets bedste polske fodboldspiller af mange omgange. Men livet har bestemt ikke været en dans på roser for Jakub ”Kuba” Blaszczykowski.

1. Den tragiske barndom

Jakub Blaszczykowski var kun ti år gammel, da han overværede hvordan hans far dræbte hans mor. I selvbiografien ”Kuba” fortæller den polske fodboldstjerne omverden om hvordan han så sin far stikke moren ned, og hvordan hun senere døde af sine kvæstelser.

Den tidligere Dortmund-spiller har blandt andet udtalt at den situation altid vil være en del af ham, og han har valgt at se så positivt som muligt på det ved at sige at det har gjort ham stærkere den dag i dag. Den polske fodboldstjernes far Zygmunt endte 15 år i fængsel for drabet, og kom ud i 2011, men døde kort tid efter.

Blaszczykowski karriere Hele sin fodboldkarriere dedikerede Blaszczykowski til sin afdøde mor.

Far og søn havde ingen kontakt efter den skæbnesvangre dag, men alligevel valgte Kuba at tage med til begravelsen. Efter begravelsen udtalte han at han havde svært ved at tale om hændelsen tidligere i hans liv, og forsøgte at lægge det bag ham, men det var ikke muligt. I stedet lærte han at kunne tale om det, og det har han altså skrevet om i hans inspirerende bog.

Den religiøse fodboldstjerne har også udtalt at han føler at hans mor stadigvæk våger over ham. Han har tidligere udtalt at han har haft det svært flere gange i hans liv, men at han har overvundet alle sine kampe, da han føler at moderen sidder deroppe et sted og hjælper ham. Moderen har også altid været en del af Kubas fodboldkarriere, da den polske spiller altid peger mod himlen når han går på banen eller scorer et mål.

2. Kubas imponerende klubkarriere

Kuba voksede op i Truskolasy, som ligger tæt på Częstochowa i det sydlige Polen. Han begyndte at spille fodbold allerede som otte år gammel. Som 16-årig blev han en del af ungdomsafdelingen i Górnik Zabrze, som er en af de mest succesrige polske fodboldklubber i hele historien. Allerede året efter skiftede han til KS Częstochowa og begyndte at spille i den polske fjerde division.

Den unge fodboldspiller fik også en hjælpende hånd af sin onkel Jerzy Brzęczek, som er tidligere landsholdsanfører for Polen, der hjalp Kuba med at komme til prøvetræning hos Wisla Kraków, hvor den polske fodboldspiller spiller den dag i dag. Han har dog også været forbi en række internationale fodboldklubber. Kuba brød igennem i Wisla Krakow, da han kom på førsteholdet i marts 2005. I vinteren 2007 skiftede han til tyske Borussia Dortmund, og året efter vandt han prisen som årets polske fodboldspiller.

Kuba nåede at spille 197 kampe for Dortmund, hvor det blev til 27 mål. Mod enden blev han lejet ud til italienske Fiorentina, inden han skiftede til tyske VfL Wolfsburg i 2016. I 2019 vendte den polske fodboldstjerne snuden hjem til Wisla Krakow, hvor han stadigvæk spiller den dag i dag som 35-årig.

Der er ingen tvivl om at Kuba elsker barndomsklubben. Da han skiftede den tyske Bundesliga ud med Wisla, valgte han at spille uden løn og at donere en del af sine egne penge til at redde klubben ud af økonomiske problemer. Senere i 2020 valgte han ligefrem at købe klubben, som han stadigvæk ejer den dag i dag.

Blaszczykowski Borussia Igennem sin karriere spillede Kuba både for polske og europæiske klubber, heriblandt Borussia Dortmund.

3. Over 100 landsholdskampe

Den polske midtbanespiller debuterede på sit landshold i slutningen af marts 2006. Desværre blev han skadet kort tid derefter, og derfor kunne han ikke tage med til VM i fodbold det samme år. Blaszczykowski fik dog en afgørende rolle for det polske landsholds kvalificering til EM i 2008, og han blev udtaget til Europamesterskabet, men blev desværre skadet igen.

Fire år senere kunne Blaszczykowski endelig komme med til en slutrunde, endda på hjemmebane, og i åbningskampen ved EM i 2012 lagde han op til Robert Lewandowskis mål. I den anden kamp i gruppespillet scorede han et vigtigt udlignende mål, og blev senere kåret til Man of The Match.

Blaszczykowski var også med ved EM i 2016, og hidtil har han 108 landsholdskampe under sit bælte. Det er endda blevet til 21 mål i hans landsholdskarriere, som i princippet ikke er slut, men det er et stykke tid siden, at han er blevet udtaget til landsholdet.

4. De mange pokaler

Ikke alene har Kuba spillet et imponerende antal landsholdskampe, han har også vundet en lang række pokaler. Sammen med Dortmund blev han tysk mester i både 2011, og 2012, og de snuppede også den tyske pokal i 2012. Kuba var også med, da Borussia Dortmund nåede hele vejen til Champions League finalen i 2012, hvor de så sig slåede af Bayern München.

Blaszczykowski blev kåret til årets bedste polske fodboldspiller i både 2008 og 2010, mens hans blev kåret til at være den bedste polske landsholdspiller i 2010. Desuden blev han også årets spiller i Borussia Dortmund i 2008. Det kan altså godt være at Kuba Blaszczykowski havde en hård start på livet, men senere har han gjort det til hans styrke og opnået kæmpe personlige triumfer.

Kommentarer (0)
Spil med omtanke